torsdag 8. mai 2008

Hellig sted

hellig sted
er ikke alltid ei kirke
eller en katedral

hellig sted
kan være et sted
mennesket ikke har trødd

hellig sted
der mennesket ikke har reist
sitt monument
ikke satt sine spor

Fra "Sátnegovat/Bilder i ord" 1984

Dette diktet synes jeg virket veldig interessant, og også meget aktuelt for oss mennesker. Jeg har forstått det som at diktet handler om at helligheter ikke bare handler om religion eller i dette diktet, kristelige verdier. "Hellig sted er ikke alltid ei kirke eller en katedral." Denne strofen tyder på at diktet handler om at helligdom ikke bare er kristendom, siden andre religiøse eksempler ikke blir tatt med i diktet. Vi mennesker holder mye hellig, det er ikke bare religiøse som setter noe hellig og tror på det. Noe stort og hellig behøver ikke være religiøst, det kan også være steder som ikke er oppdaget av mennesker enda. Jeg tror forfatteren vil frem til at det er mye uoppdaget i verden som også kan bli hold hellig. ”Hellig sted kan være et sted der mennesker ikke har trødd.” Vi kan rett og slett ha oversett noe fantastisk vi hadde holdt hellig, bare vi hadde funnet det.

Dette diktet er delt opp i strofer, med 3 vers i de to første og fire i den siste strofen. Jeg ville sagt dette diktet var modernistisk grunnet det at det ikke er tatt i bruk tradisjonelle virkemidler som rim, rytme og det at setningene ikke er bygd opp på en vanlig måte. Det blir tatt i bruk en uvanlig linjedeling, altså det er ikke fulle setninger med punktum, komma og store bokstaver. Forfatteren har bare skrevet ned, og delt opp setningene i strofer og vers. Når man leser det blir det som om diktet er uendelig, det tar ikke slutt og man blir sittende igjen å filosofere litt for seg selv. Det mener jeg virkningen av uvanlig linjedeling gir i dette sammenheng.

I diktet finner vi også gjentakelser, ”hellig sted” blir gjentatt i hvert første vers i hver strofe. Det blir gjort for å markere temaet i diktet, altså hellighet. Forfatteren funderer litt over hva et ”hellig sted” er og ved å gjenta ”hellig sted” og fullføre strofen med forskjellige setninger gir det oss inntrykket av at et ”hellig sted” kan være så mangt.

Jeg likte dette diktet, det var skrevet på en sånn måte at man kan få tenke over hva man selv mener hva et ”hellig sted” er for deg, og også for andre. Det er et dikt som er aktuelt for alle oss mennesker. Diktet blir avsluttet ganske brått, noe som gjør at man blir sittende og tenke for seg selv. Eller i verste fall å irritere seg over at man ikke får funnet ut mer om dette ”hellige stedet” som blir skrevet om i diktet. Det gjør vel bare at man må tenke litt over det selv, hva er hellig for deg? Kanskje noe uoppdaget ut i den store verden, eller noe rett foran nesa på deg?Hvem vet..

Ingen kommentarer: